Hoe ik aan het huwelijksbootje ontsnapte

Door: Jochum Douwenga - Gecategoriseerd in:


Hoe ik aan het huwelijksbootje ontsnapteZOMER 1954. Een jaar eerder had ik mijn eerste eigen dropje op de markt gebracht: De Echte pittigzoete Sneker Zoethoudertjes. Een heerlijk dropje dat in korte tijd was uitgegroeid tot een gigantisch succes. En succes maakt begeerlijk, dat is bekend. De verkiezing van Meest Begeerde Vrijgezel van Jirnsum vond plaats op de laatste dag van de kermis. Ik stond in de finale met de tweeling Syp en Tjerk Smallinga, die je uit elkaar kon houden door naar hun neuzen te kijken. Die van Syp wees naar links en die van Tjerk naar rechts. Of andersom.


Afijn, uiteindelijk kwam ik als winnaar uit de bus. Waarna vier vrijgezelle Jirnsumse dames het tegen elkaar opnamen in een hardloopwedstrijd, met mij als hoofdprijs. Uiteindelijk kwam Hetty Lenstra (uiterst links op de foto) als eerste over de streep.


Glunderend stond ze even later op het podium om mij, Jochum Douwenga, in ontvangst te nemen. Ikzelf had echter reeds het hazenpad gekozen en een doosje Echte pittigzoete Sneker Zoethoudertjes achtergelaten met een begeleidend briefje waarop het volgende stond: “Beste Hetty, in dit doosje heb ik heel mijn hart en ziel gestopt. Zij behoren nu aan jou. Veel geluk, Jochum.” Tien van onze sterkste mannen zijn nodig geweest om een woedende Hetty in bedwang te houden. Een week later emigreerde ze samen met Syp en Tjerk naar Canada. Ik had er al jaren niet meer aan gedacht, totdat ik vorig jaar op de kermis wéér werd uitgeroepen tot Meest Begeerde Vrijgezel van Jirnsum. Dit ongetwijfeld vanwege het hernieuwde succes van mijn vroegere dropjes. (Immers, de Sneker Zoethoudertjes, Hindelooper Ruitjes, Scheepsknopen Drop én mijn Salmiak Klinkers vinden gretig aftrek bij alle lagen van de bevolking.) Ik zei het al: succes maakt begeerlijk. Zoals het met mijn dropjes is, zo is het ook met mijzelf.Terug naar nieuwsoverzicht

Jochum Douwenga, dropmaker bij de firma Van Slooten te Jirnsum en verantwoordelijk voor die lekkere Oldtimers. En voor de inhoud van deze gezellige website. Jaja. Jochum Douwenga is het wereld wijde web opgegaan. U leest het goed. Dankzij zijn achternichtje Foekje Douwenga, die dan weer verantwoordelijk is voor de vormgeving van deze website. Er valt een hoop te beleven hier. Hier kunt u lezen wat zoal. Afijn. Veel plezier!