Hoe Jirnsum met de vrouw van de burgemeester een soort wikileaks had

Door: Jochum Douwenga - Gecategoriseerd in:


Hoe Jirnsum met de vrouw van de burgemeester een soort wikileaks hadIN DE JAREN 50 was Johannes Kornelis Zijlstra burgermeester van Jirnsum. Een man van keurige komaf. Toch werd hij niet serieus genomen. Dat kwam door zijn vrouw, de van origine Zuid-Limburgse Marijke, beter bekend als mevrouw Zijlstra, of ‘de vrouw van de burgemeester’.

De vrouw van de burgemeester was een dame, maar wel een van de loslippige soort. Vooral na 1953, toen ik de Echte pittigzoete Sneker Zoethoudertjes introduceerde. Heel Jirnsum wist: als je iets wilt weten, houdt mevrouw Zijlstra een doosje Zoethoudertje voor en ze vertelt je alles.


Zo wist heel het dorp binnen de kortste keren dat de burgemeester zijn sokken aanhield in bed. Dat de burgemeester dol was op krentenbollen, maar dan wel zonder krenten (die pulkte hij er zelf uit). Dat de burgemeester belangrijke dossiers het liefst op de wc doornam. Dat de burgemeester graag danste met zijn hond op muziek van The Ramblers. Verder wisten we dat hij veldwachter Bruintjes een ‘vastgeroeste bromsnor’ noemde, wethouder Struyk een ‘losbandige baviaan met een hygiëneprobleem’ en voetbalkantine-uitbater A.A. Lycklema een 'mislukte papegaaiduiker', wat dat ook moge betekenen.


Afijn. Als je dat allemaal weet van je burgemeester dan is het moeilijk om niet in de lach te schieten als hij, ik noem maar wat, tijdens de opening van speeltuin 'Het Olijke Olifantje' de inwoners van Jirnsum toesprak over 'de krenten in de pap des levens', dat kunt u begrijpen. In de jaren ’60 heeft Zijlstra zich in een dorpje te Noord-Holland laten aanstellen. Hij kon niet meer tegen 'al het gebabbel achter de rug' om. Dat zijn vrouw de enige was die babbelde, wist hij kennelijk niet.

Maar goed. Aan de vrouw van de burgemeester moest ik de laatste tijd vaak denken, nu dat WikiLeaks zo in het nieuws is. Eigenlijk is dat gewoon een wereldwijde versie van de vrouw van de burgemeester.Terug naar nieuwsoverzicht

Jochum Douwenga, dropmaker bij de firma Van Slooten te Jirnsum en verantwoordelijk voor die lekkere Oldtimers. En voor de inhoud van deze gezellige website. Jaja. Jochum Douwenga is het wereld wijde web opgegaan. U leest het goed. Dankzij zijn achternichtje Foekje Douwenga, die dan weer verantwoordelijk is voor de vormgeving van deze website. Er valt een hoop te beleven hier. Hier kunt u lezen wat zoal. Afijn. Veel plezier!